Skip to main content

The Calyx

As a unique horticultural display, research and education centre designed for The Royal Botanic Garden, Sydney, the Calyx was built to celebrate the Garden’s 200th birthday in 2016.

In realising its elevated position, sense of arrival and nestled location in the Lower Palace Garden, the Calyx was an iconic but serene addition to the Gardens. Built at the location of the former glass pyramid Tropical Centre, the intelligent and sensitive architecture of The Calyx allowed it to reinvent itself through emotive and informative exhibitions that regularly change.

The existing element of Ancher Mortlock and Woolley’s 1988 Arc Glasshouse was acknowledged as a point of departure for a new architectural language of pavilion and arbour.

Commissioned as a result of a limited design competition, PTW worked closely with Cockram Construction and McGregor Coxall to conceive a highly flexible horticultural exhibition building - a botanical gallery.

1

No of levels

2

Thousand (GFA m2)

1.5

Thousand (Site Area m2)

The 'Iris'
Foyer - Reception
Arc Glasshouse
Foyer
The Calyx Exterior

Location

Royal Botanic Gardens, Sydney, NSW, Australia

Client

Cockram Construction